Designerstole for millioner

Publiceret 27-04-2011

TYVERI Designerstole er i høj kurs på det sorte marked. Mange højskoler er gennem de senere år blevet tømt for værdifuldt møblement, der via auktionshuse og lauritz.com havner hjemme i private stuer

Af Charlotte Kjærholm Pedersen

En forårsfredag fik Jakob Mejlhede, forstander på Grundtvigs Højskole, sig lidt af et chok. Alle stolene på skolen var forsvundet. Heldigvis var der ikke tale om tyveri, men om en aprilsnar, og stolene stod gemt i kælderen. Men situationen er desværre ikke urealistisk. For højskoler landet rundt med designermøbler i foredragssalen har oplevet tyverier.

For nylig gik det ud over Krogerup. Og det var et tyveri af de større. Danske designstole blev stjålet over flere omgange - spisebordsstole såvel som lænestole af Børge Mogensen, Arne Jacobsen og Hans Wegner. I alt omkring 140 stole, som samlet set er mere end en 1 million koner værd, forsvandt fra skolen. Det er langt fra den eneste gang, det er sket i højskoleregi. Mange skoler har været udsat for tyverierne; Højskolen Østersøen, Luthersk Missions Højskole i Hillerød og Haslev Udvidede Højskole er nogle af dem. Også Askov Højskole har haft problemer. I 2008 fik de stjålet 200 stole til en værdi af omkring 1 million kroner. Og for nylig var den gal igen. En dag i april kunne skolen endnu engang vågne op til et tyveri. Denne gang fra kælderen, hvor 29 stole var sat til side, fordi de var i stykker. Stolene blev da også fundet og givet tilbage.

Det forklarer hos politikommissær ved Nordsjællands Politi, Lau Lauritzen:

"Vores erfaring siger os, at det skal være møbler, som kan sælges videre i auktionshuse eller på lauritz.com til almindelige mennesker. Så det handler om, at der skal være købere, for når det handler om så mange stole, er det jo ikke til eget forbrug," forklarer han.

Han fortæller videre, at det er meget forskelligt, hvor organiseret tyveriet er. Nogle sælger selv møblerne videre, mens andre sælger dem videre til en hæler, der igen sælger stolene videre til private.


Forsikringsproblem

På Krogerup står man tilbage med en spisestue med lånte stole. Forsikringen har givet skolen omkring 50.000 kr., men det bliver ikke til mere, forklarer Rikke Forchhammer, forstander på skolen:
"Forsikringen dækker ikke, når dørene ikke har været låst. Og det er de jo sjældent på en højskole. Siden tyveriet har vi forsøgt at holde alle døre låst, men det er svært med en flok unge mennesker, som render ud og ind."

Sagen på Krogerup tog en uventet drejning, da ikke mindre en 22 stole kort tid efter tyveriet blev fundet på en nærliggende mark. Mens skolen havde forventet, at politiet ville efterforske sagen og lade stolene blive på marken i håb om, at tyvene ville dukke op for at hente de efterladte møbler, så valgte politiet at bede skolen tage stolene med tilbage til skolen uden at gøre mere ved efterforskningen.

"Politiet karakteriserer det som simpelt tyveri og vil derfor ikke gøre mere ved det. Men for os er det ikke simpelt. Vi har mistet møbler for en million kroner," siger Rikke Forchhammer.

Hun forklarer, at skolens økonomi ikke er dårlig, men at der absolut
ikke er budget til at indkøbe nye stole. Derfor har de søgt forskellige fonde og virksomheder. Indtil videre uden resultat.

Derudover har skolen taget alternative midler i brug:
"Vi har hyret en privatdetektiv, som ved meget om den slags tyveri. Desværre spår han ikke en opklaring mange chancer mere, da der er gået for lang tid," forklarer hun.

I Højskolernes Hus blev man også udsat for tyveri af Arne Jacobsen stole og besluttede efterfølgende at købe stole i en helt anden stil. På Krogerup indkøber de originale stole for forsikringspengene, men derudover er det ikke helt besluttet, hvad de gør.

"Nogle har rådet os til at købe nogle billigere stole, men det vil vi ikke. Krogerups identitet ligger blandt andet i vores spisestue, der også er udstyret med Wegner-borde. Dengang man indrettede
skolen, var der en tanke med det - og den vil vi beholde," siger hun.

Og der er et stort problem ved tyverierne. Ikke alene giver det ganske praktiske problemer omkring spisning i spisesalene, men forsikringsmæssigt er der ikke meget at komme efter, når skolernes døre står åbne og der ikke er nogen form for overvågning.

Lau Lauritzen råder højskolerne til at gøre møblerne usælgelige:
"Mit bedste råd må være at få mærket møblerne. Hvis man brænder mærkningen i bunden af stolene - ind i træet - så kan tyvene ikke komme af med dem igen. De kan ikke komme af med mærkningen uden at ødelægge stolen. Der er ingen, der vil købe stole, som er mærket, og det gør det lettere for politiet at bevise tyveriet. Der findes jo uendelig mange Y-stole, så hvis vi finder sådan nogle hos en mistænkt, skal vi kunne bevise, at han har stjålet dem. Det ville en mærkning hjælpe med til."


Stoletyveri de seneste 5 år

2011: Askov Højskoles kælder bliver tømt for Arne Jacobsen-stole, der er i stykker. I alt 29 stykker, som dog bliver fundet og leveret tilbage.


2011: Krogerup Højskole får stjålet omkring 140 stole til en værdi af i alt 1 million kroner. 22 af dem bliver fundet på en mark og leveret tilbage.
 

2010: 110 lyseblå Arne Jacobsen 7'er-stole forsvinder fra Luthersk Missions Høj-skole. Det er fjerde gang, de bliver stjålet.


2009: Højskolen Østersøen mister ved højlys dag otte Børge Mogensen stole til en samlet værdi af 144.000 kroner.

2008: Ryslinge Højskole får stjålet 7'er-stole fra spisesalen ved to tyverier.
I første omgang er der tale om 60 stole, mens der anden gang forsvinder 96 stykker.

2008: Askov Højskole mister 200 Arne Jacobsen stole til en værdi af omkring 1 million kr. (Hvorefter de tager konsekvensen og får installeret tyverialarm i festsalen, hvor de nyindkøbte stole står.)

2007: Luthersk Missions Højskole er igen udsat. 56 Arne Jacobsen 7'er-stole forsvinder.

2007: Højskolen på Helnæs bliver udsat for tyveri. Det handler ikke om mange stole, men to Arne Jakobsen lænestole, 'Ægget', som koster 40.000 kr. stykket.

2006: Luthersk Missions Højskole er udsat for tyveri af 93 stole. Det er anden gang inden for få år.

Kilde: Oplysninger er baseret på Infomedia. Der har givetvis været flere tyverier, som blot ikke blevet omtalt i medierne.