Kvindens genmæle

Publiceret 01-08-2013

Elin Høgsbro Appel blev født ind i højskolens inderkreds, men var grundet sit køn en outsider i det grundtvigske miljø. Det endte med et brud og en kritik af "et heteroseksuelt samfund med en homointellektuel overbygning"

Af Ole Vind

Elin Høgsbro Appel (1913-1980) var gennem slægterne Høgsbro og Appel fra det grundtvigske aristokrati født ind i højskolens inderkreds. Hun voksede op som forstanderbarn på Rødding Højskole, blev cand. mag. i 1937 og giftede sig med teologen Erik Dahlerup til et fortsat højskoleliv på Kerteminde og Testrup højskoler, før de i 1948 blev forstanderpar på Vestbirk Højskole.

Siden 1945 fulgte hun slægtens spor som MF for partiet Venstre. Indtil det en dag gik op for hende, at hun var en outsider i det grundtvigske miljø - fordi hun var kvinde! Hun lod sig skille i 1949, forlod partiet, kirken og højskolen og udgav i 1978 bogen Kvindens Genmæle , der uden større respekt for Grundtvig og hans Kirkens Genmæle gjorde op med ydmygelsen og undertrykkelsen af kvinden i "et heteroseksuelt samfund med en homointellektuel overbygning".

Bogen indeholder et radikalt feministisk alternativ til både Grundtvigs og Marx' patriarkalske historiefilosofier. Oprøret kom imidlertid for tidligt, bogen for sent - hun blev en overhørt stemme. Og dog, gennem de lige så begavede døtre, Pil, Ulla og Drude lever en inspiration fra en af højskolehistoriens dristigste stemmer videre.

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies