På frivillig opdragelsesrejse til Danmark

Publiceret 25-01-2018

Hvert år kommer elever med dansk baggrund fra udlandet for at gå på en dansk højskole. Det er ingen genopdragelsesrejse, men et skud kultur, der er med til at give dem en forståelse af, hvor de kommer fra. Højskolebladet har mødt to af dem.

Af Susanne Diekema, foto: Henrik Bjerg

Hvert år kommer elever fra udlandet med dansk baggrund på højskole for at lære kultur, sprog og måske vedligeholde mulighederne for at komme til at bo og leve i det land, som deres mor eller far stammer fra.

Vi har mødt to af dem, der begge er opvokset i USA, men har valgt at gå på Silkeborg Højskole i fire måneder for at opholde sig i Danmark over en længere periode, og det er der kommet meget mere ud af, end de forventede på forhånd. Opholdet har allerede vendt op og ned på deres liv og fremtid.

”Jeg nyder virkelig at være her og overvejer at flytte til Danmark og læse på universitetet, når jeg er færdig på højskolen. Jeg har fået rigtig mange gode venner og kan godt lide den danske måde at være sammen på og omgås hinanden og har fået lyst til mere. Jeg har været i Danmark fire gange, men det er første gang, jeg er her i længere tid alene, og det har været en meget positiv oplevelse,” fortæller Victor Ringgaard på 19, der kommer fra varme Miami i Florida.

Jeg syntes, jeg var nødt til at kende mine rødder og lære kulturen at kende og være alene afsted.

Ian, opvokset i USA, nu højskoleelev med dansk-spansk baggrund

Victor har en dansk far og en mor med spanske rødder, så spansk faktisk er hans første sprog og engelsk kun hans andet sprog. Med sit store, krøllede hår og mørke øjne ser han også mere latinamerikansk ud end dansk, og den kultur, han er opvokset i, har primært været spansk. Dansk har han aldrig snakket, hverken med sin far eller sin danske familie i Nordjylland og Aarhus.

”Det var aldrig nødvendigt, og min far syntes ikke, det var besværet værd. Han var bange for, at jeg bare ville glemme det igen, men nu ville jeg ønske, jeg kunne det, det ville være ‘cool’,” mener Victor.

Men dansk er ikke bare for sjov. Efter at have været på ekskursion i København og set, hvordan universitetet fungerer, har han fået lyst til at flytte til Danmark for at læse. En mulighed, der er realistisk, fordi han har dobbelt statsborgerskab og både har dansk og amerikansk pas, og en mulighed han aldrig tidligere har overvejet.

Forelsket i DK

Ian Roth på 19, der kommer fra Boulder i Colorado, er også blevet overvældet af Danmark og højskoleopholdet, som de begge synes, er en fantastisk mulighed og et sted, hvor de ikke bare har lært noget, men har fået et godt netværk af venner, der virkelig betyder noget for dem.

”Det har været en stor bonus at være her. Jeg ville have et sabbatår og gøre mere end bare at rejse og ville også lære noget. Min far, der er amerikaner, har tidligere gået på en dansk højskole. Han fortalte, at det ville være en stor oplevelse for mig, og det har det været. Jeg syntes, jeg var nødt til at kende mine rødder og lære kulturen at kende og være alene afsted. Det har været vildt godt, og højskolen er virkelig noget for mig!,” fortæller Ian, der vil meget mere nu, begejstret.

Det er ingen opdragelsesrejse, men et skud kultur, der er med til at give dem et dannelsessyn og en pakke med en masse valgmuligheder, hvor de måske er inspireret af deres forældre, men får chancen for at dyrke deres egne interesser som for eksempel kunst eller politik.

Jan Lundum, viceforstander på Silkeborg Højskole

Hans mor er dansker, og selv om Ian har været flere end 20 gange på ferie i Danmark, har han aldrig forestillet sig, at han ville bo her.

”Min plan var, at jeg skulle tilbage til USA og tage en pilotuddannelse efter højskolen,” siger han.

Ian har skippet alle sine tidligere fremtidsdrømme og vil nu gå ‘all in’ på at skabe sig et liv i Danmark.

”Jeg har mødt min drømmepige. Hun er vidunderlig, sød og gør mig glad og kan lide mig for den, jeg er. Når jeg er færdig på højskolen, vil jeg flytte sammen med hende i København og lære dansk.”

Ian er som Victor meget begejstret for ‘the Danish way’ - både for højskolelivet, og den måde folk omgås på, men han har heller aldrig lært dansk. Han har aldrig troet, det var nødvendigt og har ikke snakket dansk med hverken sin mor eller familie i Hobro og København. Han lærer lidt af sin kæreste, men ingen af drengene har danskundervisning på højskolen.

Dannelse og kultur

Det er ikke usædvanligt, at Silkeborg Højskole har elever med dansk baggrund, der gerne vil finde tilbage til deres danske rødder, på deres efterårssemester.

”Det er et godt tidspunkt i livet, og vi bliver set på med respekt. Det er ingen opdragelsesrejse, men et skud kultur, der er med til at give dem et dannelsessyn og en pakke med en masse valgmuligheder, hvor de måske er inspireret af deres forældre, men får chancen for at dyrke deres egne interesser som for eksempel kunst eller politik. Men vi tilbyder dem ikke danskundervisning, det ville kræve alt for meget, fordi der er få elever på forskellige niveauer, der vil noget helt forskelligt med sproget, så vi næsten skulle give dem eneundervisning, hvis det skal lykkes,” fortæller Jan Lundum, der er viceforstander på Silkeborg Højskole.

Som hans far har jeg altid ønsket, at han skulle lære Danmark at kende, så jeg er virkelig glad for, at han har det godt der.

Victors far, Morten Ringgaard, der arbejder som mechanical engineer i Miami, om sin søns høskoleophold i Danmark.

Hvis han boede i udlandet, ville han også sende sine børn hjem på højskole.

”Der er et godt dannelsesperspektiv i det. Måske er det oplevelserne og adventure tingene, der lokker, men der er også meget læring, og eleverne er nødt til selv at træffe et valg om, hvad de vil.

På efterårssemesteret har højskolen kurset Youth Empowerment med 14-15 internationale elever, som skolen har en ambition om at brede ud til resten af året, fordi det giver gode diskussioner og sætter den danske kultur mere i spil, når den bliver sat i relief af andre nationaliteter og kulturer.

God investering

Ian og Victors forældre har betalt omkring 35.000 kr. for, at deres sønner kan gå på dansk højskole. Udover opholdet får de også den fordel, at de kan beholde deres dobbelte statsborgerskab og få mulighed for senere at tage en gratis uddannelse i Danmark, som ville koste mange penge i deres hjemland.

Victors far, Morten Ringgaard, der arbejder som mechanical engineer i Miami, siger om sin søns ophold i Danmark:

”Jeg er virkelig glad for, at min søn oplever den danske kultur på højskolen. Det er supergodt, at han nyder det, og at han sikkert kommer tilbage til Danmark for at studere der. En af de vigtigste grunde til, at vi betalte for hans ophold, er, at han så kan beholde sit danske statsborgerskab ved at være der et stykke tid. Og han har været meget begejstret for at komme tilbage til Danmark og opleve det sammen med jævnaldrende. Som hans far har jeg altid ønsket, at han skulle lære Danmark at kende, så jeg er virkelig glad for, at han har det godt der.”

Forskel på piger

Både Victor og Ian synes, de har fået gode og bedre venner end dem, de har derhjemme.

”Danskere er venlige og nemme at være sammen med,” mener Victor og bliver suppleret af Ian.

”Venskaberne stikker dybere, og det føles som om, de virkelig bekymrer sig om dig og holder af dig. Derhjemme er det lidt mere overfladisk. Jeg synes, de er mere ‘nede på jorden’ her,” mener Ian, der også synes, der er stor forskel på pigerne.

”De amerikanske er lidt ‘dumme’ og ved ikke ret meget. I Danmark er pigerne mere selvstændige og vidende, - de har mere livsindsigt. Det hjælper nok også at være den fremmede, der måske er lidt mere spændende,” griner han og får Víctor til at indrømme, at han også er blevet jagtet af pigerne.

”Jamen du er også så ‘handsome’ med dit krøllede hår,” driller han.

Men begge drengene er enige om, at de danske piger er meget mere sig selv. ‘Cool’, som de kalder det.

”Hvis vi havde gået på en tilsvarende skole i USA, havde mindst 60 procent af pigerne været ‘golddiggers’, der bare ville finde en kæreste, der kunne sørge for dem.

Sådan er det slet ikke her,” mener Ian, der har gjort en speciel iagttagelse.

”Hos os har vi klicheen ‘Brown hair, brown eyes’, her er det ‘blond hair, blue eyes’, men der er meget mere end det.”

Her bliver Victor ligesom journalisten meget nysgerrig, og Ian uddyber.

”Bare den måde, min danske kæreste kysser på, er anderledes. Mere blødt og inderligt. Ikke så aggressivt som amerikanske piger, der stikker tungen ind i dig, som om de ville spise dig!,” griner han og fortæller, hvordan han vil forfølge sin amerikanske drøm i Danmark.

Ian er villig til at gøre alt.

Efter en planlagt lille tur til Tyskland, vil han tage sin danske kæreste med hjem til sin familie, så hun kan se hans baggrund, og derefter vil de flytte sammen i København, hvor hun læser til sygeplejerske.

Ian vil forsøge at finde et job som opvasker, guide eller rengøringsansat - bare noget, der gør, at de kan få det til at hænge sammen, og så vil han lære dansk på aftenkursus, før han vil drømme om at tage en uddannelse. Han er villig til at skippe sine amerikanske planer og arbejde hårdt for at få sin danske drøm til at gå i opfyldelse.

”Whatever it takes!,” smiler han overbevisende.