Kreative feminister blæser til kamp i Kina

Publiceret 21-12-2016

28-årige Jing er aktiv i den kinesiske kvindebevægelse. Hun sætter sin personlige sikkerhed over styr til demonstrationer for at skabe øget fokus på ligestilling i verdens folkerigeste land. Imens spiller biseksuelle Lei teater for at bryde tabuerne om krop og seksualitet

Feminist Voices. Foto: Cathrine Ertmann, Polfoto

Af Sofie Buch Hoyer, freelancejournalist og tidligere højskolelærer

Da Jing Xiong og hendes ti veninder gennemførte deres første gadeaktion den 14. februar i 2012, vidste de ikke, at det skulle blive startskuddet til en ny feministisk aktivistbevægelse i Kina.

I protest mod hustruvold havde tre af kvinderne klædt sig ud sig som brudepiger. Rød maling var smurt ud over de langærmede bryllupskjoler, som pigerne havde købt på nettet for 100 kr. stykket. Med sig bar de bannere med opråb som "vold er ikke kærlighed".

Ingen så de blødende brudepiger, før de midt på formiddagen trådte ud af tre taxaer på Beijings travleste gågade lige syd for den Den Himmelske Freds Plads. Strøget myldrede med mennesker på Valentins Dag, og mens de tre kvinder begyndte at spadsere hen ad gaden, tog resten af gruppen billeder, delte flyers ud og hev fat i forbipasserende for at spørge om folks kendskab til vold i hjemmet. Ifølge officielle statistikker forekommer der vold i op mod 35 procent af ægteskaberne i Kina.

"Vi vakte mildt sagt opsigt den dag," husker Jing. Aktivisterne var omgivet af adskillige turistgrupper og sneglede sig af sted, inden en række vagter kom gående imod dem. Bannerne blev taget fra kvinderne. Man skal have tilladelse til at demonstrere på offentlige steder, lød beskeden. Det fik gruppen til at råbe endnu højere og fortsætte deres protest hen ad gaden.

Brudepigerne nåede et stykke videre, mens folk måbede så til. Efter et øjeblik dukkede politiet op. Betjente spurgte, hvad de foretog sig og bad dem forlade stedet hurtigst muligt. Derefter blev kvinderne fulgt hen til den nærmeste metrostation ved Qianmen. Ikke mere ballade.

"Jeg bliver stadig virkelig ophidset, når jeg tænker tilbage på det," siger Jing.

"Det var første gang, jeg var med til at konfrontere systemet. Så fedt - og utroligt at der ikke skete os noget," fortæller hun med et begejstret blik.
Selve seancen blev rapporteret i lokalnyhederne, og senere fulgte flere alternative protester, blandt andet "Occupying men's bathroom". Ved at besætte offentlige toiletter ville feministerne vise, hvordan indretningen af wc'er ofte favoriserer mænd - hvilket fik flere byer til at love at øge antallet af toiletbåse for kvinder.

Men den slags pop up-demonstrationer er forbi, forklarer Jing. "Vi er nødt til at tænke på vores personlige sikkerhed. Det er blevet for farligt nu," siger hun.